Feliratkozási űrlap

“Az ember csak akkor kezdi igazán érezni az aikidot amikor a technikai készségek olyan magas szintjére jut, hogy szinte észre sem veszi a megerőltetést.”

Aikido


Ose az Aikijiu-jitsu. Megalapítója Yoshimitsu Minamoto, aki a Kamakura-kor idején (1185-1336) élt. Elméletének megteremtoje Morihei Uyeshiba (1882-1969). Az ellent nem állás muvészetének is nevezhetnénk az Aikidot, mozgásanyaga kör, illetve spirál alapformára épül. A támadásnak ellent nem állva, utánaengedéssel, kitéréssel, a támadó energiájának elvezetésével hárítják a támadást, kibillentve a támadót egyensúlyi helyzetébol.
Kétezernél is több mozgásformát különböztetünk meg. Ezek felépítése: atemi waza, kansetsu waza, katame waza, hiji waza, nage waza.

Az O-Sensei gondolataiból és az aikidorol:

  • Az Aikido veled kezdődik. Magad jobbításán és az Aikidoban kijelölt feladatodon munkálkodj. Mindenkiben él a szellem, ami csiszolásra vár, mindenkinek van teste, melyet edzhet valahogy, mindenki előtt áll út, amelyet követhet.
  • Az aikido egy valódi budo ….a budo a szeretet útja, út amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és békét teremthetünk a világban,… ez nem egyszerű teória, … ezt gyakorolnod kell.
  • … állandó ismétlések során sajátítják el tökéletesen az alapmozdulatokat, időzítést és légzést…. megtanulnak egyensúlyban maradni bármilyen körülmények között.
  • A legtöbb gyakorlatot partnerrel csinálják, mindegyikük a saját képességeinek megfelelően, mindkettő hozzájárul a felek ügyességének, érzékenységének növeléséhez.
  • A hűség és az odaadás bátorsághoz vezet. A bátorság az önfeláldozás szellemét alakítja ki. Az önfeláldozás szelleme pedig megteremti a szeretet erejébe vetett hitet.

FURIMIRU - önvizsgálat


"Ha úgy jársz,hogy a felhőket nézed,lábad megbotlik,és elesel. Ha viszont lehajtott fejjel a földet bámulod, akkor a fejedet fogod megütni és lehorzsolni.Mindig meg kell próbálnunk az arany középúton járni ,amikor is minden irányba tudunk tájékozódni."

Szunadomari Kansu: Aikido általi megvilágosodás (1995.február 1)

Szerintem az aikido:


... egy olyan harcművészet, ami a béke művészetét tanítja meg.
Azt hogy békébe legyünk elsősorban önmagunkkal, és utána a világgal is amelyikben élünk.

Jancsó Ernő

Az örök jelen művészete,
nem értheti se én, se te,
idő és tér, mind megszünik,
ha e lényeg előtünik.

Varga Nándor

Ismerem, van mikor ízlelem,
körbe fogtam, értelmeztem,
megértettem, elfelejtettem,
figyelem és ő is figyel.

Egy folyamat, vége nincsen,
de megszakítjuk mikor élni tudna,
mi vagyunk az út melyen jár,
s a kóldus, melyet figyelmen kivül hagyunk utunk során...

Veress József